آشنایی با اکچویتور برقی
عملگر های برقی یکی از انواع تجهیزات صنعتی در کارخانه ات است که با استفاده از جریان متناوب برق عمل می کند. این مدل اکچویتور ها مشخصه های فنی و سایز بندی های متفاوتی را شامل می شود. در این مقاله قصد داریم تا به “بررسی کامل اکچویتور برقی” بپردازیم. با ما همراه باشید.
اکچویتور برقی چیست؟
الزام وجود سیستم های کنترل خودکار در کارخانه جات و صنایع امروزی است. شیر های صنعتی بسیاری در این فضا ها در بدنه فرآیند های کنترل خودکار قرار می گیرد و زمانی که آنها در این نوع سیستم ها مورد استفاده قرار می گیرند، باید تحت کنترل از راه دور یا فرمان های هوشمند دارند. اکچویتور های برقی یکی از انواع عملگر های اتوماتیک بوده و یکی از بهترین روش ها برای خوکار کردن سیستن کنترل سیالات می باشد.
اکچویتور برقی (?What is an Electrical Actuator) از روش های هوشمندانه ای محسوب می شوند که برای کنترل ولو ها در حالت های On/Off است. این مدل عملگر ها بر روی بسیاری از انواع شیرآلات صنعتی قابل نصب بوده و با خیال راحت استفاده می شوند و به همین دلیل است که یکی از محبوب ترین ها شناخته می شود.
استاندارد ساخت اکچویتور های برقی IP67, IP68, و ICE اروپا است و بر اساس سیگنال های الکتریکی و جانمایی موتور های الکتریکی طراحی شده است. به عبارت دیگر، این نوع عملگر در هر سیستمی که متکی به استفاده از سیگنال های برقی است اطلاق می شود. در طراحی های مدرن تر این عملگر ها از سروو موتور یا استپ موتور استفاده می شود و عمده فروش اکچویتور های برقی در این تیپ است. در حال حاضر برند های متنوع و مطرحی در سراسر جهان در حال فروش اکچویتور های برقی هستند و کیفیت بر اساس متریال و ساختار به کار رفته تعیین می شود.
عملکرد اکچویتور برقی
همانطور که گفته شد، عملکرد اکچویتور های برقی بر اساس سیگنال های الکتریکی بوده و با جانمایی یک موتور الکتریکی می توانند این سیگنال ها را جا به جا کرده و در نهایت به کنترل خودکار سیال بپردازند. به عبارت دیگر، کار این عملگر تبدیل انرژی الکتریکی به حرکت مکانیکی و کنترل آن از طریق گیربکس می باشد. این موتور ها در هر دو جهت راستگرد و چپگرد داشته و به همین دلیل شرایط باز و بسته شدن شیر های صنعتی را فراهم می کند. جریان های مورد استفاده در موتور های الکتریکی عملگر های برقی به صورت جریان های DC و AC است. این عملگر ها بیشتر برای کنترل و تنظیم حرکت دورانی در فرایند های صنعتی طراحی شده و عمده کاربرد آن در گیت های چرخشی و انواع شیرآلات صنعتی است. منظور از گیت های چرخشی همان حرکت باز و بسته شدن مسیر جریان می باشد.
گیربکس هایی برای افزایش قدرت گشتاور مکانیکی و کنترل سرعت موتور در این عملگر ها وجود داشته و وظیفه دارد با کاهش سرعت موتور یک حرکت قدرتمند اما کنترل شده را به وجود بیاورد. عملکرد اکچویتور های برقی تولید قدرت، تکمیل مراحل باز و بسته شدن شیر و در نهایت کنترل اتوماتیک می باشد و به نوعی جایگزینی برای اهرم های دستی است تا بتواند محور چرخش پلاگ انها را به حرکت دراورد.
اکچویتور برقی از چه اجزایی تشکیل شده است؟
خود اکچویتور های برقی دارای ساختمان الکتریکی مخصوص به خود هستند که برای کنترل شیرآلات صنعتی به کار می روند. به طور کلی، “اجزای مختلف عملگر های برقی” را تشریح می کنیم:
موتور الکتریکی
اصلی ترین بخش فنی عملگر برقی بوده و می تواند از مدل های ساده AC, DC و سری موتور های کنترل موقعیت مانند سروو موتور باشد این بخش تحت عملکرد سیگنال های الکتریکی می باشد.
سیستم کنترل
این بخش الکترونیکی اکچویتور های برقی است که وظیفه دارد فرمان لازم برای نحوه کار موتور را صادر نماید. این سیستم می تواند طراحی ساده بوبین دار یا طراحی سیستم مدار فرمان و قدرت رله ای را ارائه کند. در صورتی که از سیگنال های آنالوگ در این سیستم استفاده شود، تبدیل به یک برد تخصصی الکترویکی خواهد بود.
گیربکس
گیربکس بخش مکانیکی کنترل حرکت اکچویتور برقی است و طراحی آن کاملا به نوع شیر، نوع کنترل، جانمایی اکچویتور و همچنین قدرت موتور دارد.
سوئیچ باکس
در طراحی عملگر های برقی از سوییچ هایی برای محدود کردن حرکت موتور استفاده می شود. این سوییچ ها اجازه نمی دهد که موتور بیش از حد عمل کرده و سبب به وجود امدن مشکلاتی در سیستم فرایندی شده و معمولا توسط کارخانه تنظیم می شوند.
کاربرد عملگر های برقی
عملکرد عملگر های برقی بیشتر در گیت های چرخشی و شیر هایی با دریچه های وسیع و بسیار بزرگ است. چرا که در این نوع شیر ها نمی توان از عملکرد های ساده بوبین دار و اهرمی استفاده نمود و برای جا به جایی آنها نیاز ب نیرو مکانیکی زیادی است. گیت ولو، نیدل ولو، و شیر های پروانه ای از این دست شیرآلات هستند. جهت جا به جایی تدریجی این گیت ها سیستم های دورانی استفاده می شود؛ یک محور ماردونی شکل در داخل یک پوسته رزوه شده با روش چرخشی جا به جا می شود. به این ترتیب، با به حرکت درآمدن و چرخش محور، گیت شیر جا به جا شده و باز یا بسته می شود.
دیگر کاربرد های عملگر های برقی عبارتند از:
- آب و فاضلاب
- صنایع پالایشگاهی
- صنایع نفت و گاز
- صنایع غذایی
- دارویی
- شیمیایی
- نیروگاهی
تفاوت اکچویتور برقی و سلونوئید ولو در چیست؟
سلونوئید ولو ها از دیگر محصولات پرکاربرد در فرایند های صنعتی هستند و هر دو روش کنترل اتوماتیک محسوب می شوند. شباهت این دو استفاده از انرژی الکتریکی است اما “تفاوت های بین اکچویتور برقی و سلونوئید ولو” به شما کمک می کند تا در هنگام خرید دچار مشکل نشوید. مهم ترین تفاوت های بین این دو محصول عبارتند از:
- عملگر برقی روش کنترل آنالوگ ولو های صنعتی است و با استفاده از آنها می توان مقدار جریان عبوری سیستم را در کنترل داشت در حالی که سلونوئید ولو ها دارای قابلیت On/Off بوده و برای باز و بسته شدن جریان های ساده استفاده می شود.
- عملگر های برقی برای کنترل در سیستم هایی است که ولو های دریچه بزرگ دارند. در حالی که سلونوئید ولو ها دارای ابعاد کوچک تری بوده و عموما در سیستم هایی با دِبی کم کارایی دارند.
- اکچویتور برقی بر اساس حرکت گردش موتور الکتریکی طراحی شده اما سلونوئید ولو ها بر پایه مغناطیس شوندگی و جا به جایی خطی اهرم کنترل ساخته شده اند.
انواع اکچویتور های برقی کدام اند؟
عملگر برقی به طور عمده بر اساس الگو حرکتی به دسته بندی های مختلف تقسیم می شوند:
خطی
این مدل عملگر ها با الگو خطی و مستقیم مانند جک ها طراحی شده اند و می توانند حرکت کاملا مستقیم را در مسیر کوتاه و بلند طی می کند. این مدل عملگر مناسب ولو های سوزنی و کشویی است و با هدف On/Off استفاده می شود.
از مزایای مختلف عملگر برقی خطی می توان به قدرت بالا و طراحی ساده آنها اشاره نمود، همچنین، در زمان قطع و وصل جریان بسیار عالی عمل کرده و می توانند درست در لحظه مناسب کار کنند. اشغال کردن فضای زیاد، و عدم تناسب برای شیر های بزرگ از ایرادات این مدل اکچویتور برقی است.
تدریجی
اکچویتور برقی تدریجی مناسب حرکت هایی با حالت چرخشی و دورانی است و کاربرد گسترده ای در صنایع دارد. موتور های الکتریکی برای عملکرد این مدل عملگر ها استفاده شده و نوع خروجی آنها حرکت چرخشی است که برای عملکرد تدریجی شیر ها مانند نیدل، باترفلای ولو، و … استفاده می شود. کنترل دقیق جریان سیالات، طراحی کوچک و عدم ایجاد آلودگی، و قابلیت حضور با انواع سیگنال های آنالوگ از مزایای مختلف این عملگر ها می باشد.
پارامتر های انتخاب اکچویتور برقی چیست؟
به طور کلی، سه نکته اساسی در انتخاب اکچویتور های برقی وجود دارد:
- فشار جریان سیال درون خط
- نوع سیال
- سایز ولو
- محیط و شرایطی که سیستم در آن قرار دارد
مزایا و معایب استفاده از عملگر برقی
اگر قصد خرید اکچویتور برقی را دارید، بد نیست تا در رابطه با مزیت و ایرادات آن بدانید! در ادامه با معایب و مزایای استفاده از عملگر های برقی آشنا می شویم:
مزایا
- قابلیت تنظیم سرعت کار
- سبک و اشغال فضای کم
- امکان خروجی داده به صورت یکنواخت
- ماندگاری و دوام بالا
- قابلیت کنترل از راه دور
معایب
- در برخی مواقع عملکرد دقیقی ندارد
- هزینه نگهداری و تعمیر بالا
- قیمت بالاتر نسبت به اکچویتور پنوماتیک
- قابلیت سازگاری در دما بالا را ندارد
- وجود نمونه های فیک و تقلبی بسیار در بازار
خرید اکچویتور برقی
برای اطلاع از قیمت و خرید اکچویتور پنوماتیک و برقی برند های معتبر و مطرح بازار می توانید از طریق مجموعه پنوال اقدام کنید. پنوال با دارا بودن بیش از ۱۰ سال سابقه و همچنین عرضه مدل های مختلف شیرآلات صنعتی می تواند به شما در خرید محصولات اورجینال با مناسب ترین قیمت کمک کند. برای استعلام “قیمت انواع عملگر های برقی ولوس ترکیه“، پنوال، و دیگر برند های معتبر بازار با کارشناسان فروش پنوال در ارتباط باشید.