آشنایی با پوزیشنر
یر های کنترلی وظیفه کنترل سیال را برعهده داشته و در برابر خوردگی، دما، فشار و ضربه های مکانیکی مقاوم هستند. برای تعیین محدوده عملیات شیر های کنترلی، از یک ابزار صنعتی به نام پوزیشنر استفاده میشود. این قطعات دارای انواع مختلفی بوده و از چندین جزء تشکیل شده است. در ادامه این مقاله از پنوال بیشتر به “آشنایی با پوزیشنر” خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
پوزیشنر چیست؟
در طی جریان “سیستم کنترل سیالات“، جریان سیال موردنظر باید متغیر باشد و در این حالت باید از یک نوع شیرهای صنعتی استفاده شود که بر اساس میزان جریان ورودی، مسیر را تنگ و یا گشاد کنند. از آن جایی که شیرهای صنعتی به تنهایی نمیتوانند میزان جریان سیال را تشخیص دهند، برای اطمینان از میزان دقیق و مناسب سیال لازم است در میزان باز و یا بسته بودن شیرها عملکرد شیر کنترل گردد.
پوزیشنر (What is a Positioner) یکی از ابزارهای صنعتی است که جهت تنظیم شیر کنترل و همچنین کنترل میزان باز و یا بسته بودن شیر های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. این ابزار صنعتی همچنین قادر است فرمان های کنترلکننده را تقویت کرده و به عمل کننده منتقل نماید. در حقیقت؛ پوزیشنر ها به شیر های صنعتی متصل شده و مناسب ترین فرمان را تولید مینمایند و در حالت کلی، استفاده از پوزیشنرها افزایش سرعت در تغییرات سیگنال کنترل را به دنبال دارد.در این صورت، شیر میتواند به موقعیت مناسب و میزان باز بودن مورد نظر برسد. به همین دلیل است که به این ابزارهای صنعتی “موقعیت ساز” میگویند.
چرا باید از پوزیشنرها استفاده کنیم؟
یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است در ذهن شما شکل بگیرد، چرایی استفاده از موقعیت ساز ها در شیرهای صنعتی است. ما در این مقاله سعی داریم این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم.
- سیال مورد کنترل ممکن است دارای فشار و ویسکوزیته بسیار بالا باشد. در این صورت اکچویتور قادر به کنترل و یا تشخیص میزان سیال نخواهد بود.
- به دلیل آببندی گلوگاه شیر، در مکانیزم شیر های کنترل اصطکاک صورت میگیرد. پوزیشنر ها میتوانند این اصطکاک را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.
- این قطعات صنعتی در صورت لزوم میتوانند فرمان صادر شده از کنترل کننده را تغییر داده و یا آن را تقویت نمایند.
- این ابزار های صنعتی قادرند، تاخیر زمانی را حذف کرده و به عملکرد شیر های کنترلی سرعت ببخشند.
علت محبوبیت پوزیشنر های کنترل شیر چیست؟
یکی از مهم ترین علت های محبوبیت پوزیشنر های کنترل شیر آن است که می توانند کاری بیشتر از کنترل موقعیت شیر انجام دهند. جدید ترین پوزیشنر های موجود در بازار می توانند داده های مرتبط با شیر را جمع اوری کرده و به طور خودکار به کاربران در رابطه با نحوه عملکرد سوپاپ اطلاعات و هشدار های لازم را بدهند. همچنین، در تشخیص و تعمیر و نگهداری شیر آلات نیز کاربرد خوبی دارند و محبوبیت بالایی را به دست آورده اند.
انواع پوزیشنر کدام اند؟
پوزیشنر ها انواع مختلفی دارند که که بر اساس میزان به کار گیری الکتریسیته و هوای فشرده در مکانیزم خود به چند دسته تقسیم می شوند:
-
نیوماتیک (پنوماتیک)
این نوع موقعیت ساز ها یک سیگنال نیوماتیکی که معمولا هوای فشرده در بازه ۳ الی ۱۵ PCI را از کنترلر دریافت کرده و سپس با ارسال سیگنال نیوماتیکی مناسب با اکچویتور شیر، آن را به حرکت درآورده تا در نهایت شیر در موقعیت مناسب خود قرار گیرد. این نوع قطعات دارای استاندارد ایمنی بالایی هستند و گزینه مناسبی برای محیط های صنعتی خطرناک مانند مواد منفجره می باشد. به عبارت دیگر، پوزیشنر های نیوماتیک گزینه بسیار مناسبی برای شیر های صنعتی که نیرو زیادی برای کنترل جهت اکچویتور ها لازم است را داراست.
-
الکتریکی
پوزیشنر های الکتریکی مکانیزم عملکردی مشابه با پوزیشنر های نیوماتیکی دارند با این تفاوت که سیگنال دریافتی از کنترلر در پوزیشنر الکتریکی، یک سیگنالی معمولا با جریان ۴ الی ۲۰ میلی آمپر است و می تواند ولتاژ و جریان متناوب AC به صورت تکفاز یا سه فاز و یا لتاژ مستقیم DC باشد.
-
الکترونیوماتیک
این مدل موقعیت ساز در واقع یک مبدل جریان الکتریکی به فشار یا I/P است و سیگنال های الکتریکی دریافتی توسط کنترلر را مستقیما به سیگنال نیوماتیکی هوای فشرده تبدیل می کند و اکچیتور شیر را توسط آن به حرکت در می اورد.
-
دیجیتالی
پوزیشنر های دیجیتالی یا هوشمند نوع دیگری از این قطعات صنعتی محسوب می شوند و در آن فرایند تبدیل یک سیگنال الکتریکی توسط یک میکروپروسسور کنترل و پردازش می شود. به همین دلیل است که تبدیل سیگنال ها با دقت بالایی صورت می گیرد و دارایی قابلیت هایی مانند مانیتورینگ وضعیت، ثبت داده ها، و تشخیص خطا و عیب یابی می باشد.
پوزیشنر ها در کجا نصب می شوند؟
پوزیشنر های شیر کنترل معمولا بر روی پوشش بالایی یک محرک پنوماتیکی (برای شیر های کنترل خطی) و یا نزدیک به انتهای شفت (برای شیر های کنترل چرخشی) نصب می شوند. در هر دو حالت راه اندازی، این وسیله به صورت مکانیکی به میل سوپاپ و یا شفت سوپاپ متصل می شود و امکان مقایسه موقعیت شیر و موقعیت درخواست شده برای کنترل را می دهد.
ویژگیهای استفاده از موقعیت ساز ها
استفاده از پوزیشنر ویژگی های مختلفی دارد. به عبارت دیگر این قطعه دارای مزایای بسیاری است که در ادامه ذکر می کنیم:
- تنظیم خودکار موقعیت یاب در چند دقیقه بر خلاف میزان زمانی که مدل های آنالوگ برای تنظیم نیاز دارند.
- دریافت اطلاعات تشخیصی در رابطه با عملکرد و سلامت شیر های کنترلی خود
- ادغام پوزیشنر با سایر سیستم های کنترل و نگهداری داده ها در یک مکان
- کنترل شیر ها و همچنین تشخیص میزان باز و یا بسته بودن آنها در صورت استفاده از پوزیشنر بسیار دقیقتر از اکچویتور شیر صورت میپذیرد.
- این قطعه قادر است موقعیت شیر را تثبیت کرده و از تغییرات ناخواسته و ناگهانی جلوگیری به عمل آورد.
- ساختار و پیکربندی ساده
- در سریعترین حالت ممکن پاسخ میدهند.
- میتوانند استهلاک ناشی از اصطکاک را کاهش دهند.
در حالت کلی، پوزیشنر ها برای پیدا کردن موقعیت شیر برقی مورد استفاده قرار می گیرند اما دلایل مهمی وجود دارد که شما را به تهیه این موقعیت یاب ها تشویق می کند:
- کنترل دقیق تر و سریعتر شیر ها
- تثبیت کردن موقعیت سوپاپ ها
- ایجاد تنظیمات و عملکرد های انعطاف پذیر
- به حداقل رسیدن اثرات اصطکاک
- پیکربندی ساده تر
- زمان پاسخگویی سریع تر
پوزیشنر ها از چه اجزایی تشکیل شده است؟
Spool Valve (شیر راهنما): این قطعه از پوزیشنر، سیگنالی که از طرف کنترلکننده ارسال شده است را دریافت مینماید.
- Pilot Valve (شیر قدرت): شیر قدرت که با نامهای رله و یا بوستر نیز شناخته میشود، فرمان صادر شده از کنترلکننده را تقویت میکند.
- میله رابط: این قطعه نیز به مقایسه سیگنال دریافت شده و موقعیت تغییریافته ساق شیر میپردازد.
- Cam (بادامک): رابطه میان توپی شیر کنترل و سیگنال صادره از کنترلکننده را مشخص میکند.
اگر به فکر خرید بهترین پوزیشنر هستید، باید از کیفیت و دوام تمامی این قطعات اطمینان حاصل کنید. برای این کار، لازم است Positioner را از فروشگاهها و یا کمپانیهایی خریداری نمایید که معتبر بوده و محصولات خود را با بالاترین کیفیت در اختیار خریداران و مشتریان قرار دهند. کمپانی پنوال، از جمله کمپانیهای تولیدکننده انواع تجهیزات و ابزارآلات صنعتی است که به تولید و توزیع انواع Positioner پرداخته است. شما میتوانید این محصول را با قیمتی بسیار مناسب از وبسایت پنوال خریداری نمایید.
کاربرد های پوزیشنر
حال که به طور کامل با موقعیت ساز و انواع آن آشنا شدید، لازم است کاربردهای این ابزار صنعتی را بدانید. در این صورت است که میتوانید نسبت به خرید پوزیشنر از کمپانی پنوال اقدام نمایید. در ادامه به برخی از کاربردهای آن پرداختهایم:
- در مواقعی که لازم است محرک غیر خطی به محرک خطی تبدیل شود، از Positioner استفاده میگردد.
- برای کنترل دریچههای بزرگ گاز
- جابهجایی جامداتی همچون لجن در حالت تعلیق
- در صورت نیاز به افزایش سرعت عکسالعمل شیرهای کنترلی از پوزیشنر استفاده میشود.
- برای مواقعی که موقعیت دقیق سوپاپ شیر باید به صورت دقیق کنترل گردد.
ما در این محتوا از کمپانی پنوال قصد داریم اطلاعات بیشتری را درباره پوزیشنرها در اختیار شما قرار دهیم. تا شما در هنگام خرید این ابزار، اگاهی نسبی و مناسبی کسب کرده و انتخاب راحت تری داشته باشید. “پنوال“، یکی از بزرگترین شرکت های تولید کننده و همچنین وارد کننده انواع تجهیزات صنعتی میباشد. شما میتوانید با برقراری تماس با کارشناسان فروش اقدام به خرید پوزیشنر و دیگر انواع تجهیزات صنعتی نمایید.